keskiviikko 21. toukokuuta 2008

Rautakautta ja vähän uutta

Enää muutama päivä ja rintamamies talo on meidän. Gorba on toki kutsuttu saunomaan ja eräät muutkin veikot! Tässä viikonloppuna kävi ilmi, että talon lähistöllä on rautakautinen asuinpaikka, polttokalmisto ja kuppikiviä. Näin historian harrastajana ei parempaa voisi odotaakaan, nyt kun vanhan Uskelan mailla kerran ollaan. Ja rautakautisen merenrannan äärellä, tuon paljon nuoremman Salon kaupungin lilluessa savipatjan päällä. Ei maar, ilman paalutusta meidänkin töllimme olisi varmaankin liukunut jo kohti rautatieasemaa tai toria..

Ja kun ruotsalaiset saapuivat Suomeen 1200-luvulla (siihen aikaan käytännössä Ruotsia ei ollut. Kielikin oli vielä eriytymätön tanskasta tai kantagermaanista), olivat rannikot tyhjät ja suomalaiset asuivat sisämaassa, kertovat suomenruotsalaiset historiastaan. Toki näiltä ruotsinkielisiltä alueilta löytyy kivikautisia asuinpaikkoja, pronssi - ja rautakausikin ovat edustettuina sen aikaisia merenrantoja myötäillen, joten olettaisin näkemyksen olevan tarkoitushakuisesti puppua. Ei haluta myöntää minkäänlaista valloitusta olleen, vaikka osiltaan ollaankin asettauduttu vesijättömaalle, ja sieltä kaislikon reunalta huudellaankin vielä pakkoruotsia tukevia iskulauseita. Ja kun se Ida Asplundkin... (Idasta lisää joskus, nyt ei ole sen aika, vielä.) Ruotsi on toki kiva kieli, mutta sorry nyt taas, niin harvoin tarvittava, jos välttämättä koskaan. Kemiössä, naapurikunnassa, ei saa kuulemma (serkkuni kertoi) edes palvelua rautakaupassa jos ei tervehdi/puhu ruotsiksi.. Tätäkin siis vielä toisinaan ilmenee.

Reilun viikon päästä alkaa loma. Tämän kahden viikon aikana pysähdyn sukuloiden Värtsilässä. Täytyy kysyä kaljaa trokaavalta Igorilta, että puhuuko hän ruotsia, miten hän aikoo ottaa asiakaspalvelussaan kaksikielisten ongelmat huomioon ja mitä helvettiä se meitä edes kiinnostaisi? Steffoa ja Astriitia kiinnostaa varmaan ihan bitusti. Kippis.

Täytyy alkaa kaivelemaan työkaluja esiin jostain . Ei teillä kellään olisi? Hiomakone olisi kätevä tähän kohtaan. Ja pora. En bårra, tack. Finns inte? Fuck.

1 kommentti:

Sampo Pitkänen kirjoitti...

Jag kräver att du skriver också på svenska! Jag har domstol! Tvåspråkig ftw!

P.S. Bastu låter bra.